Telefoon: 0318 439 666

E-mail: info@bbkede.nl

Telefoon: 0318 439 666

Marktleider in Nederland

Over BBK

Home  >  Over BBK

BBK, een begrip sinds 1956

In 1956 zag Ruud Bouwsma, vertegenwoordiger in bouwbeslag, een gat in de markt. Het was de periode van de wederopbouw. In de strijd tegen de woningnood werden in heel Nederland in hoog tempo flats uit de grond gestampt. Zoveel voordeuren, dat betekende even zoveel postkasten, dacht Bouwsma praktisch. Die wilde hij best leveren…

Hij legde het idee voor aan zijn toenmalige werkgever, maar die zag er niks in. Ruud had echter het volste vertrouwen in zijn eigen idee en hij begon daarom voor zichzelf. Dat was een sprong in het diepe. Het product dat hij wilde verkopen – een degelijke postkast- bestond namelijk nog niet. Vastberaden werkte hij aan de realisatie van zijn droom: hij ontwierp de eerste briefkast, maakte een kartonnen model en ging op zoek naar een producent. Op 1 november 1956 was Handelsonderneming J.R. Bouwsma een feit. Het motto luidde BBK: Bouwsma Biedt Kwaliteit.

De eerste aanschaf: een tweedehands Chevrolet

Het eerste onderkomen in Barendrecht 

Het eerste onderkomen en de eerste order

Toen de onderneming op 1 november 1956 officieel werd opgericht, kwam er dezelfde dag nog een order binnen. Dit was een bestelling voor een 156-delige briefkast voor de firma Kramer & Röder, koninklijke ijzerwaren- en gereedschapshandel te Rotterdam.

Een handelsman zonder auto is ondenkbaar en dus was de eerste aanschaf een tweedehands Chevrolet, die hij zelf in Frankrijk ging ophalen (zie afbeelding hierboven). De zaken gingen voorspoedig, in 1959 kocht Ruud Bouwsma zijn eerste pand. In 1963 werd het bedrijf verhuist naar een nieuw pand in Ede. De klantenkring groeide gestaag en begin jaren tachtig maakte het oude kantoor plaats voor een eigentijds onderkomen. BBK was hard op weg om een volwassen bedrijf te worden.

Bouwsma & Zonen

Het ging goed met BBK. Zo goed dat de oprichter begin jaren tachtig behoefte kreeg aan versterking. Die kwam uit onverwachte hoek. Vijfentwintig jaar na de oprichting werd het Bouwsma & Zonen.

Aanvankelijk piekerde zoon Boudewijn Bouwsma over een carrière bij BBK. Hij werkte met plezier als elektrotechnicus bij de marine op een onderzeeboot, maar toen zijn vrouw zwanger werd, wilde hij wel graag een baan aan wal. Bij BBK was genoeg te doen en dus maakte hij in 1981 de overstap. Hij begon als administratief medewerker, maar deed al snel ook de planning en de buitendienst erbij. Naarmate hij het bedrijf beter leerde kennen, raakte hij er steeds meer van overtuigd dat de bedrijfsvoering efficiënter moest kunnen. Met dat doel voor ogen huurde BBK in 1986 een fabriek in Ede. Nu BBK zijn eigen fabriek had was het mogelijk om te investeren in automatisering en zo het productieproces te optimaliseren. Het resultaat bleef niet uit. Dankzij een uitbreiding van het kantoorpersoneel groeide de klantenkring in hoog tempo. Opnieuw was er versterking nodig en weer werd die gevonden binnen de familie.

Ruud vroeg aan zijn zoon Dolf of die ervoor voelde om in de zaak te komen. Dolf werkte als trainer en adviseur voor diverse bedrijven. Hij wilde nu wel eens zelf manager zijn in plaats van andere managers vertellen hoe zij het moesten doen. Aanvankelijk twijfelde Dolf. Samen met vader en broer in een bedrijf? Dat ging vaak niet zo goed, zo wist hij uit ervaring. Toch was het aanbod ook verleidelijk. BBK was net een eigen fabriek begonnen. Boudewijn zat tot zijn nek in het werk, vader Bouwsma was 65 en Dolf had verstand van commercie. Uiteindelijk nam hij de uitdaging toch aan en in 1987 werd hij commercieel directeur bij BBK. Boudewijn werd technisch directeur en vader Bouwsma bleef als algemeen directeur op de achtergrond. In 1990 overleed de oprichter van BBK. Voortaan stonden Boudewijn en Dolf samen aan het roer.

Periode van 1990 tot 2023

Na een periode van gestage groei was BBK begin jaren negentig flink uit zijn jasje gegroeid. Het kantoor werd te klein. In 1991 reed de eerste verhuiswagen voor. Het zou niet de laatste zijn. De verf van het nieuwste pand in Ede (1996) was nog maar nauwelijks droog of de eerste festiviteit diende zich al aan: het 40-jarig jubileum van BBK. Het is niet niks om van eenmansbedrijfje uit te groeien tot een robuuste MKB onderneming met zo’n 50 medewerkers. In de zomer van 2005 deed zich een unieke kans voor om de overbuurman ’s grond te kopen. Boudewijn en Dolf bedachten zich niet en tekenden het koopcontract. Sinds april 2006 is BBK verdeeld in BBK Noord en BBK Zuid.

Begin 2023 is BBK overgenomen door BESQ Group die de insteek heeft om BBK toekomst bestendig te maken en verdere moderniseringen door te voeren.

Scroll naar boven